Fondant tapasztalatok és egy feketeerdő torta

A torták bevonására nem a szokásos marcipánt használom, szerintem túl drága és sokan nem is szeretik az ízét. A blogokban már sok helyen láttam a cukorbevonat különböző receptjeit, ezekkel próbálkoztam.
Az első ilyen torta Anyukám születésnapjára készült próbálkozásom volt. Sajnos a feliratot bolti cukoríróval csináltam, amit nagyon megbántam, ugyanis 6 óra alatt sem száradt meg, így ment a kukába. A tortán viszont a szállítás során el is maszatolódott :S


A fondant bevonatot Kiskukta receptje alapján csináltam, köszönet neki a sok ötletért, szerintem sokunknak segített.:) Ez egy viszonylag olcsó és dekoratív módja a díszítésnek, úgy érzem közben, mintha csak gyurmáznék, nagyon szórakoztató.


Az ő receptje mellett el kezdtem kísérletezni a pillecukor fondant elkészítésével. Az ebből kapott massza sokkal ruganyosabb, nyújthatóbb, nyilván a bolti pillecukor miatt. Mielőtt megcsináltam számos Youtube videót néztem végig a készítéséről, többek közt ezt is. Ilyen robotgépem van, így nekem ez volt a kézenfekvő.
Az eredménnyel nagyjából meg vagyok elégedve. Kicsit ugyan drágább, mint a sima porcukros, de ízre és állagra nekem jobban sikerült mint a cukormassza. (Nyilván ez egyedi, kinek mi). A Penny-ben vettem pillecukrot hozzá, 300 ft volt egy 30 dkg-os csomag, így végülis az egész bevonat nem drága, a marcipánt meg sem közelíti.:) Így csináltam:

Marshmallow pillecukor fondant:
-30 dkg fehér pillecukor
- kb. 30 dkg porcukor
-1 ek víz

Az apróra vágott pillecukrot 2 ek vízzel egy kivajazott jénaiban 2 perc alatt megolvasztom a mikróban. Fél percenként egy megvajazott műanyag "fakanállal" átforgatom. Hozzáöntöm az időközben a mixerbe tett porcukorhoz. A megvajazott dagasztókanállal kevertettem el a géppel, kb 10 perc alatt egynemű lett. Ha túl ragadós, tegyünk hozzá még kis porcukrot, ha túl kemény akkor pedig kevés (!) vizet.
Ha nem ragad a kezünkhöz, és könnyen formázható, akkor jó.
Rögtön is lehet használni, nem kell várni, de hűtőbe is tehetjük felhasználásig. Ha nem nyúlik eléggé, pár másodpercet tölthet a mikróban, vagy gyúrhatunk bele margarint.
Én folyékony ételfestékkel színezem általában, ha ettől kicsit folyós lesz akkor még kis porcukor vagy keményítő segít rajta. A barnát kakaóval színezem, a mennyiséggel vigyázni kell, nagyon törhet tőle. Ha csak egyszínű masszát szeretnénk, akkor még a folyós pillecukorba öntsük a festéket, így nem kell utólag bajlódni vele. Mixerben egyszerűbb készíteni, mint kézzel, persze úgy is lehet, de akkor fennáll a veszélye, hogy mindenünk ragadni fog:)

A sima fondant receptjét is leírom, ezt használom leggyakrabban, az eredeti Kiskuktánál:
1 nagy ek zselatin
1 ek margarin
6 ek víz
2 ek méz
porcukor kb. 80 dkg

Fél kilót a porcukorból átszitálok, közepébe csinálok egy kis mélyedést, ide megy majd a folyós massza.
A hideg vízben elkeverem a zselatint, majd gőz dölött felmelegítem.
Ha már meleg, hozzáadom a mézet és a margarint, kevergetem amíg elolvad.
Kicsit hűtöm, majd hozzáöntöm a porcukorhoz. Fakanállal keverem, majd ha már nem tudom, akkor kézzel gyúrom. Közben folyamatosan adagolom a porcukrot hozzá, amíg rugalmas, nem ragadó masszát nem kapok.
Ha már nem ragad a tálhoz és a kezemhez, akkor folpackba csomagolom és 1 napot pihentetem a hűtőben.
Általában kell egy kicsit mikróznom használat előtt, de csak 5-10 mp-et, így lágyabb lesz. Margarinos kézzel átgyúrom, majd lehet színezni és nyújtani.
Ez a recept azért jó mert a pillecukorral és a glükózsziruppal ellentétben ezek a hozzávalók mindig vannak otthon, így könnyű elkészíteni.

Párszor már próbáltam úgy, hogy a belső pudingos krémet kentem kívülre a tortára (lustaságból, és mert maradt a krémből), de sajnos a fondant másnapra teljesen elázott, valahogy a tejes krém feloldotta a borítást. Ezért inkább vagy a sima vajas krémet, vagy a lekvárt ajánlom "ragasztónak".

A torta egyébként feketeerdő tölteléket kapott, ami mindenki tetszését elnyerte. A receptet még egy régi Nők Lapjában láttam, azóta sokszor csinálom.

Feketeerdő torta:

Egy 6 tojásos piskótához való krém:
- 1 üveg meggybefőtt
- 1 csomag bourbon vaníliás pudingpor
- 4 ek cukor
- Meggylé
- 3 dl tejszín
- 1 cs habfixáló
- 3-5 ek porcukor

A meggybefőtt levél leöntöm, kimérem mennyi. Felhígítom meggylével vagy vízzel, hogy fél liter legyen. Ha friss meggyből csináljuk, akkor fél liter meggylé mehet bele. Ez lesz a puding alapja a tej helyett, így főzök pudingot a 3 ek cukorral, a hagyományos módon. A kész pudingba teszem a meggyszemeket. Hagyom kihűlni.
Közben a tejszínt felverjem a habfixálóval és a porcukorral.

3 részre vágom a piskótát, minden rétegre megy egy adag pudingos krém, kicsit hagyom dermedni, majd rá egy adag tejszínhab.

Kívül sima vajas cukros krémmel vonom be a tortát, ami a fondant bevonás előtt legalább egy fél napot áll a hűtőben. Így megdermed rajta a krém és könnyebb bevonni.

Megjegyzések

  1. Gratulálok a bloghoz, köszi a hasznos tanácsokat, azért én a továbbiakban is minden ilyesmit Rád bízok! További jó sütést! :)Anyukád :):)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések