Ganache csokitorta


Nagypapám 70. születésnapjára készült ez a torta. Nagy fába vágtam vele a fejszémet, jó masszív torta lett, de végül én nyertem:) A rokonság el volt ájulva tőle, bár olyan laktató lett, hogy mindenkibe csak egy vékonyka szelet fért.
Valami ünnepit szerettem volna, már ha mondhatjuk ezt pl. egy töltelékre. De ha mondhatjuk, akkor szerintem a Csokitorta Ganache-sal annak számít. Ihletet innen merítettem.
Első körben el kell menni a Lidlbe, és venni jóóó sok étcsokit. Én 2 tábla 30 dekás fajtát választottam, ez bevált és elég olcsó is. Ha nincs Lidl, akkor persze bármilyen jobb étcsoki megfelel.

Itt a recept:

1 kakaós piskóta:
- 7 tojás
- 28 dkg cukor (Én az igazi barna nádcukorra szavazok)
- 24 dkg liszt
- 4 dkg holland kakaó
- 4-5 ek víz
- 1-2 tk sütőpor

Ebből hagyományos módon piskóta készül, amit kihűlés után 3 részre vágok. Nekem olyan magas lett, hogy 4-be kellett szeletelni. Én úgy csinálom a piskótát, hogy felverem a habnak a fehérjéket a csodarobotgépemmel, aztán óvatosan bele a sárgája, majd a sütőporos kakaós liszt.

Na de jöjjön a lényeg!

A krém:

- 3 dl tejszín
- 60-70 dkg étcsoki (ízlés szerint, lehet 80 is. Az eredeti recept ennyit ír, én sokalltam)
- 3 ek meggydzsem (lehetőleg házi)

A tejszín a legjobb ha friss jó minőségű habtejszín, de én szoktam Hulalát is használni, ha tejérzékeny is eszik belőle.
Az eredeti receptek nem írtak meggylekvárt bele, nekem viszont túl fanyar volt a tiszta tejszín-csoki íz, így felhasználtam Anyukám nyári meggylekvárját erre a célra.
A tejszínt felteszem egy lábasban forrni. Amint ez megtörtént, mehet bele az apróra vágott csoki. Kevergetjük-kavargatjuk, hozzáadjuk a lekvárt. Amint egynemű masszává állt, hagyjuk pihenni. Amint langyosra hűlt, elővesszük a gépi habverőt, és felhabosítjuk vele a krémet. a tejszín miatt ez nem lesz nehéz, bár a csoki ellenáll.:) Kész is a krém, jöhet az alkotás része.

Én megkentem vékonyan a tortalapokat meggylekvárral, és úgy kanalaztam rá a krémet.
Kívül is ez a krém került a tortára, díszítésnek pedig fondanttal formáztam napraforgót. Egyszerű, mégis mutatós lett tőle a tortám. (A fondant készítés tapasztalatairól később:))

Megjegyzés:
Sajnos nincs profi gépem, így a képek elég amatőrök, de azért a lényeg látszik:)

Megjegyzések

  1. Anna, nagyon szépek a tortáid, különösen ez tetszik! Jópofák a figurás torták is! :-)
    Ügyes vagy! :-)
    Marica

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, nagyon jólesik:)
    Majd lesznek újak jövő héten, és remélem utána is folyamatosan.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések