Ajándékdoboz torta citromkrémmel



Nagymamám 85. szülinapjára csináltam ezt a tortát (Anyai segítséggel, köszi:)), kívül marcipánborítás került rá.
A kép nem a legjobb, mert estére lett kész, ha lesz jobb, majd feltöltöm.
Belülre és a marcipán alá citromos krémet tettem eperdarabokkal, ami így készült:

Citromkrém torta eperdarabokkal:

- Piskóta 8 tojásból
- 2 cs tejszínízű pudingpor
- 7dl tej
- 8 ek cukor
- 20 dkg margarin
- 2 citrom leve és reszelt héja
- pár szem eper apróra vágva

Piskótát készítünk 8 tojásból. Én így szoktam: 8 db tojáshoz 32 dkg cukor, 32 dkg liszt, 8 ek víz és 1 tk sütőpor kell. A tojások fehérjét habnak felverem, közben apránként adagolom hozzá a cukrot és a vizet. Ha már jó kemény a hab, óvatosan beleforgatom a tojássárgájákat, majd a sütőporos lisztet. Kivajazott-kilisztezett formában 180 fokos sütőben megsütöm. Kb fél óra után néha megnézem egy hústűvel, hogy megsült-e.

A krémhez: a tejet felforraljuk 4 ek cukorral, majd hozzákeverjük a kevés tejben elkevert pudingport.
Sűrűre főzzük, jól kihűtjük. A margarint habosra keverjük 4 ek cukorral. A hideg pudingot, a margarint, a citromok levét és héját robotgéppel vagy fakanállal habosra keverjük együtt is.
A piskótát 3 részre vágjuk, minden réteget megkenünk a krémmel, és rászórunk pár eperdarabot is.
A maradék krémmel bevonjuk kívül is, ha fondant vagy marcipánborítás kerül rá.
Fontos, hogy ha ilyen krém van, akkor vékonyan vonjuk be, vagy még jobb, ha külön sima vajas porcukros krémet csinálunk kívülre (vagy valamilyen sima főzött krémet), különben 1-2 nap alatt elkezd a cukor olvadni a fondant alatt.

Fél-1 napot állni hagyjuk a hűtőben, majd ezután díszíthetjük.

A marcipánból minden oldalra külön lapot tettem, az érintkezési pontokat pedig gyöngycukorral raktam ki.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések