Meggyes tartelette mandulakrémmelValami igazi friss gyümölcsből készült könnyű desszertet álmodtam meg a szombati családi bográcsozás utánra, ez a kis kosárka született belőle.
Eredeti francia recept alapján készült, bár a leveles tésztát ebben a nagy hőségben inkább készen vettem, minthogy otthon gyúrtam volna meg. Én és a leveles tészta egyébként sem jövünk ki mindig jól, így viszont garantált a siker.

Meggyes tartelette mandulás krémmel (8kosárkához)

1 csomag leveles tészta
50g nádcukor
70g mandulaliszt
1 ek keményítő
50g olvasztott vaj
1 tojás
2 ek meggylikőr
50dkg meggy
4 ek cukor

A kosárkák formáival a kinyújtott leveles tésztából köröket szaggatunk. Kikenjük kevés vajjal a formákat, majd beleigazítjuk a nyers tésztát. Sütőpapírral kibéleljük őket, majd lencsével vagy babbal feltöltjük őket teljesen, hogy ne csússzon le a tészta sülés közben a forma alára. Rásorakoztatjuk a kosárkákat egy tepsire, és 200 fokos sütőbe toljuk, ahol 10-15 perc alatt világosra sütjük.
Ezalatt a meggyet kimagozzuk, lábasba tesszük és 4-5 ek cukorral és 1 ek meggylikőrrel felfőzzük, amíg már kevés leve van.
A mandulakrém hozzávalóit összekeverjük, vagyis a nádcukrot, olvasztott vajat, tojást, mandulalisztet és a keményítőt.
Kivesszük a sütőből a kosárkákat, kiszedjük belőlük a papírt és a lencsét, a helyére 2-2 ek mandulakrémet kanalazunk, és 7-8 percre visszatesszük sülni.
Ezután, amikor a krém már nem folyik, rákanalazzuk a meggyes szószt is, és a maradék leveles tésztából rácsokat rakosgatunk a tetejére.
Innentől már csak annyi a dolgunk, hogy figyeljük a sütőben, hogy mikor éri el a szép világosbarna színt a sütink teteje.
Kísérletképp én kevés csoki pasztillát is tettem a mandulakrémbe, de anélkül lehet, hogy még finomabb lett volna. Friss házi fagyival tálalva mennyei nyári desszert, de csak úgy magában is!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések