Sajttorta muffin formában



Tegnap landolt egy levél a virtuális postaládámban a Sütiklubtól. Olyan oldalt hoztak létre, ami csak sütikkel és ezzel kapcsolatos témákkal foglalkozik, és gyűjtik az ilyen témájú blogokat is. Nagyon örültem, hogy a MuffinMűhelyt is érdemesnek találták arra, hogy a gyűjtemény része legyen. Buzdítok hát mindenkit, akit -hozzám hasonlóan- jobb kedvre derít a süti sütés, nézegesse az oldalt, a készítőnek pedig sok sikert kívánok hozzá!:)

Levelüktől kedvet is kaptam egy kis sütögetéshez, új francia süteményes könyvemben pedig próbára kívánkozott egy citromos sajttorta recept. Bár nem kifejezetten egy francia édesség, de a képen annyira jól mutatott, hogy muszáj volt megsütni.

Citromos sajttorta muffin formában:
400 g krémsajt (mascarponét használtam)
150g porcukor
Fél citrom leve
1 citrom héja
1 púpos ek. keményítő
2 tojás
15dkg zabkeksz
80g olvasztott vaj

A zabkekszet aprítóban ledarálom, majd elkeverem a langyos olvasztott vajjal.
Muffintepsi mélyedéseibe papírt teszek, és minden mélyedésbe kanalazok egy teáskanál kekszes keveréket, majd elsimítom (kézzel a legegyszerűbb).
10 percre beteszem a 160 fokos sütőbe, hogy összesüljön a tészta.
Ezalatt elkeverem kézi habverővel a krémsajtot a cukorral, citromhéjjal, citromlével, majd a tojásokkal és végül a keményítővel.
Kiveszem a muffintepsit a sütőből, kicsit hagyom hűlni, majd belekanalazom a krémet a mélyedésekbe, kb. háromnegyedig.
170 fokos sütőben kb. 30-40 perc alatt megsül.
Sülés közben nekem szépen feljöttek, majd kivéve kicsit lelapultak, de nem bántam, mert így több gyümölcsszósz fér a tetejére. Én most lustaságból áfonya-szeder lekvárt kanalaztam rájuk, és néhány szem erdei gyümölccsel díszítettem.
Finom, hihetetlenül omlós, nem túl édes süteményt kaptam, ami nem sokáig tartott ki...:)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések