Fűszeres csokoládéfondant narancsvirág fagylalttal



Ezzel a recepttel neveztem a Rita konyhája netes magazin desszertversenyére, amin afrodiziákumokkal felturbózott édességekkel lehetett nevezni.
Nálam a forró fűszeres csokis desszert, a narancsvirágvizes jeges nyalánksággal valódi csábító desszert, ezért választottam ezt (egyelőre, tervezek még mást is;))

A recept:

Forró fűszeres csokoládéfondant narancsvirág-fagylalttal

Hozzávalók a csokifondanthoz -4adag
25dkg étcsokoládé, 7dkg fehér tönkölyliszt, 7dkg vaj, 7dkg finomítatlan nád porcukor,
3 egész (bio) tojás, 1 tk. őrölt fahéj, 1 tk. őrölt szegfűszeg, 1 csipet őrölt szerecsendió
1 kis vaj és 1 ek. kakaópor a formákhoz

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Az étcsokoládét egy üstben vízgőz felett megolvasztjuk, levesszük a gőzről, majd hozzáadjuk a fűszereket, a vajat és a porcukrot. Kicsit hagyjuk hűlni, ezalatt feltörjük a tojásokat. Ha már nem forró a csokoládé, hozzádolgozzuk a tojásokat a keverékhez egy kézi habverővel, majd a lisztet is belekeverjük. Kivajazott és cukrozatlan kakaóporral megszórt felfújtas tálkákba öntjük a krémet egyenlő arányban.
Előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Akkor jó, ha a külseje már nem lágy, a közepe viszont isteni folyós krém.

Hozzávalók a narancsvirágos fagylalthoz
2 dl (friss, legalább 2,8% zsírtartalmú) tej, 2dl (friss –lehetőleg házi) tejszín, 1 nagy ek. méz
1 ek. narancsvirág víz, ízlés szerint narancslikőr (kb. 1 tk.), 2 tojás

A tejet, tejszínt, mézet és a narancsvirágvizet felforraljuk egy lábasban. Lekapcsoljuk alatta a gázt, hagyjuk hűlni 10 percet.
A tojásokat feltörjük, és elkeverjük, majd apránként hozzáadagoljuk a tejes keveréket (közben folyamatosan keverjük), végül visszaöntjük a lábasba, és folytonos kavargatás mellett újra felforraljuk, míg be nem sűrűsödik.
Hagyjuk kihűlni a krémet, majd fagylaltkészítő gépben elkészítjük az igazi házi fagylaltunkat.

A még forró csokifondantot tányérra borítjuk, a fagylalttal tálaljuk, és megszórjuk frissen reszelt narancshéjjal.

Megjegyzés: Az étcsokoládé kakaótartalmától függően lesz keserűbb-édesebb a végeredmény. Én 52%-osat használtam, így nem olyan fanyar a sütemény, mint a 70%-os fajtából.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések