2011. március 12., szombat

Túró Guru torta


A Pöttyös Túró guru desszertje ihlette ezt a tortát. Alul kakaós piskóta, rajta citromos-vaníilás túrókrém, két túrós réteg között karamella, a tetején pedig csoki aprított mogyoróval. Sok réteg, sok mosatlan, de a végeredmény isteni!:)


Túró Guru torta

Kakaós piskóta 2 tojásból egy 22-24 cm-es formába
2tojás
7dkg liszt
1dkg kakaópor
7dkg cukor
2ek víz
Túrókrém:
50dkg túró
2dl habtejszín
15dkg porcukor
1 kezeletlen citrom héja reszelve
1 tasak habfixáló
1 tk. vaníliakivonat
Karamella:
10dkg cukor 
30 g víz
20 g méz
40 g vaj

1dl tejszín
Csokibevonó:
20dkg tejcsoki
5dkg aprított törökmogyoró
1tk. vaj


A piskótát hagyományos módon elkészítem egy 22-24cm-es kapcsos tortaformában. (Fehérje kemény habnak, apránként közben bele a cukor és a víz, majd fakanállal óvatosan sárgája, végül a kakaós liszt finoman hozzáforgatva. 180fokon 15perc alatt megsül).
A tortalapot kiveszem a formából, és hűlni hagyom.

UPDATE: A karamella receptjét a Snickers piténél használtra változtattam, mert ez jobban bevált, és kevésbé rizikós.

Közben elkészítem a karamellát: A tejszínt a vajjal összemelegítem jó forróra. A cukrot a vízzel és a mézzel együtt megolvasztom egy lábasban (közben nem szabad keverni, maximum ha égne az oldalán, a lábast kicsit megdönteni!!), majd amikor aranybarna, hozzáöntöm a meleg vajas tejszínt, és másfél percig még kavargatom. Ne ijedjünk meg, ha először feljön, és nagyon bugyog, néhány keverés után homogén, szép krémet kapunk. Ezt is hagyom hűlni picit, hogy ne forrón öntsem a túróra.

A túrókrémhez a tejszínt habbá verjem a habfixálóval, a cukorral, citrommal, vaníliával, majd a krémes túrót fakanállal belekeverem.

A piskótát visszateszem a csatos formába, és ebben állítom össze a sütit.
A krém felét a kihűlt piskótára kenem, majd rácsorgatom a karamellát. Hűtőben 20 percet hagyom dermedni, majd jöhet rá a krém másik fele is, majd vissza a hűtőbe.
A csokimázhoz gőz fölött felolvasztom a csokit a vajjal, majd beleszórom a mogyorót.
Rácsorgatom a tortára, majd 1-2 óra a hűtőben, forma levesz, és tálalható.

14 megjegyzés:

Kriszta írta...

Gyönyörű!

Gomba írta...

Nagyon jól néz ki! Igaz, hogy tele vagyok, de betolnék egy szeletet :D

Muffinműhely Anna írta...

köszi!!:) én épp azt teszem, bár lehet nem nagyon kéne este fél10kor nassolni -de ha senki se látja...:D

Belly írta...

Nem semmi!:-)
És ezt csak így,egyszerűen,bele a képünkbe :-)
Mentettem!

Cuki írta...

Szia!
Szeretem a receptjeid, többet is elkészítettem már.
Tegnap megpróbálkoztam ezzel is, de nálam katasztrófa lett. Nem írtad mekkora formában csináltad, de nálam az egész torta lett kb. 4cm magas :D A hozzávalókból a habfixálót kihagytad, nálam a karamell megégett ahogy a tejszínt beleraktam és a csoki a tetejére nem lett elég.

Muffinműhely Anna írta...

Szia! Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült!! :(
Sima csatos 24cm-es tortaformában csináltam.
A hozzávalókban javítottam a habfixálót. A karamella készítése sajnos nagyon kényes dolog, ezért is írtam, hogy nagyon apránként és óvatosan kell adagolni a tejszínt. (Ez nálam sem mindig 100%-os sikerrel megy).

Zsuzsi írta...

Szia!
Most hétvégén szeretném elkészíteni ezt a finomságot először, de nem egyértelmű számomra, hogy milyen tejszint vegyek a karamellához. Főzőtejszint? Segíts kérlek. :(
Köszi,
Zsuzsi

Muffinműhely Anna írta...

Kedves Zsuzsi!
Én sima Cserpes tejszínt használtam hozzá, ami krémes és viszonylag zsíros. Így inkább a habtejszínt ajánlanám!
Fontos, hogy mindenképp nagyon lassú tűzön, és óvatosan készítsd végig. Ha összerántja a tejszín kicsit a cukrot, akkor is kavard bőszen, fel fog olvadni, és homogén lesz:)
Remélem jól fog sikerülni, és nálad is sikert arat majd!:) Anna

yoli írta...

Holnap szerintem el fogom készíteni fincsi házi túróból! Apukám kívánsága volt, hogy valami karamellás készüljön....:) amint megláttam a receptedet, tudtam, hogy ez az igazi! :) remélem sikerülni fog!

A Kis Rebellis írta...

Sziasztok, elkészítettem anyukám névnapjára, a karamelltől kicsit féltem, de tökéletesen sikerült, a krém eszeveszett finom, köszönet a receptért, az egész család nevében! :))
Eszti

Muffinműhely Anna írta...

Nagyon örülök, hogy szuperül sikerült, és ízlett a családnak!! :)

GasztroManó írta...

Ezt mindenkeppen el kell keszitenem :)

Muffinműhely Anna írta...

Majd írd le, hogy hogy sikerült! :) A visszajelzések alapján a karamella receptjét tökéletesítgettem, és a Snickers pitében használtra cseréltem, remélem így már nem lesz vele gond senkinek! :)

Stella Straub írta...

A hétvégén én is elkésztetem az íze isteni lett.De a karamellt oda égettem elsőnek ezért újat kellet csinálnom az már gyönyörű lett.Bár én a csokihoz legalább egy evőkanál vajat tetem így jobb volt.És a piskótám kissé elázott ,mert nem raktam bele habfixálót,mert anyum azt mondta ebbe a tejszínbe nem kell na mind1 majd próbálkozom legközelebb :)Az ötlet szuper amugy

Megjegyzés küldése

 

Blog Template by YummyLolly.com