Francia áfonyatorta



Imádom a fekete áfonyát. Ilyenkor amikor tele vele a piac és a boltok , és 2-300 Forintért lehet kapni egy dobozzal, mindig van belőle itthon. Persze csak addig, amíg le nem ülök elé, és meg nem eszem mindet...:)
Ez a recept minden, amit szeretek a nyárban. Könnyű, francia, illatos és egyszerű sütemény, rengeteg gyümölccsel.



Recept Joanne Harris: Francia konyha című könyvéből, picit átalakítva.


Francia áfonyatorta (Tarte aux myrtilles)

A tészta:
20 dkg liszt
1 tojás
17,5 dkg vaj
20 g cukor
0,5 ek víz

A töltelék:
50-60 dkg áfonya (vagy szeder, málna, de akár vegyesen is)
2 dl habtejszín
1 púpozott ek lisz
2 tojás
12,dkg cukor +szóráshoz
1 ek Creme de Cassis áfonyalikőr
1 tk. vaníliakivonat

A tésztához a hideg, aprított vajat elmorzsolom a liszttel, majd a tojást, a cukrot és a vizet egy tompa késsel eldolgozom. Minél kevesebbszer érdemes kézzel megfogni a tésztát, mert nem szabad, hogy olvadjon a vaj.
Hűtőbe teszem fél órára pihenni.
Amint a tészta jó hideg, kinyújtom jó vékonyra két folpack között, hogy ne tapadjon, majd beleillesztem egy pités tálba. Az így létrejött tészta-tálba öntöm a gyümölcsöt, majd jöhet rá a tojás-tejszín-cukor-likőr-liszt keverék.
180 fokon 40 perc alatt megsütöttem.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések