Mogyoróvajas cookie


Sokan ki nem állhatják a mogyoróvajat, mert tömény és sós, és egyszerűen furcsa és szokatlan. Főleg egy édességben. De azért tudhatnak valamit Amerikában, hogy mindenfélébe beleteszik, mert szerintem remekül passzol a kissé sós mogyoróvaj az édes kekszek ízéhez, és főleg a csokoládéhoz.
Mi szeretjük, akár kenyéren vagy kiskanálról nyalogatva is, de szerintem ez a süti azoknak is ízleni fog, akiknek egyébként idegen a mogyoróvaj.

Mogyoróvajas cookie

kb. 40 darabhoz


170g vaj
100g lágy barna cukor (Muscovado)
100g kristálycukor
1 tojás
1tk. vaníliakivonat
185g mogyoróvaj
260g liszt
1tk szódabikarbóna
0,5tk só
100g csoki csepp

A sütőt előmelegítem 180 fokra.
Robotgéppel habosra keverem a vajat a cukrokkal, majd hozzáadom a mogyoróvajat, és végül a vaníliát és a tojást is. A lisztet, a szódabikarbónát és a sót elkeverem egy tálba, és hozzáadom a mogyoróvajas keverékhez.
Ha kész a sima tészta, mehet hozzá a csoki. Darabolt mogyorót is használhatunk, vagy mindkettőt, de akár el is hagyhatjuk.
Hűtőben pihentetem fél órát a kész tésztát, majd kis golyókat formázok, amiket a sütőpapíros tepsibe teszek, egymáshoz nem túl közel.
Egy villa alsó részével lenyomogatom a gombócokat, kereszt alakban, ettől lesznek laposak, de szép rácsosak a kekszek.
20 perc alatt halványbarnára sülnek. Nem baj, ha még lágyak kicsit, amikor kivesszük a sütőből, ha megszárad, finom ropogós lesz.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések