Francia cukrász tanfolyam, és egy ajándék recept...


Jóideje nem került új bejegyzés a blogra, amit kicsit röstellek is, de az elmúlt félév nagyon kaotikusra sikerült, és sütni sem volt időm (meg hát ihletem sem nagyon :( ) ...
Úgy alakult, hogy lehetőséget kaptam, hogy a nyarat Franciaországban töltsem: részt veszek egy két hónapos kurzuson, ahol megtanítják nekem a francia desszertek és kenyerek csínját-bínját. Már egy hete itt vagyok, csodálatos környezetben egy kis vidéki városban, és a legjobb chefektől tanulom a mesterséget a hét öt napján, napi 7 órában. :)

Arra gondoltam, hogy ebben az élményben osztozom Veletek is, így írok összefoglalókat, valamint a tanultakból felteszek ide is 1-2 receptet majd alkalomadtán.

Az első héten fagyikat és sorbet-kat csináltunk, íme az egész heti munka eredménye:
És egy klasszikus recept, klasszikus tálalásban:

Citrom sorbet citromban tálalva250g citromlé (lehet lime, vagy vegyesen is, ízlés szerint)
8g tejpor
155g kristálycukor
118g glükózpor
300g hideg víz
9g stabilizátor

6-7 egész citrom

A száraz hozzávalókat egy kis lábasban összekeverem, majd hozzáöntöm a vizet, és közepes lángon folyamatos kevergetés mellett összeolvasztom. Az első kis buborék megjelenésekor lehúzom a tűzről, és a citromléhez öntöm a keveréket. Kézi habverővel elkeverem, hagyom kihűlni, majd pár órára hűtőbe teszem.
Amíg hűl, elkészítem a citromokat: A tetejüket levágom, ez lesz a "kalapja". Az aljából is 1cm-nyit levágok egyenesre, hogy könnyen megálljon, majd egy késsel óvatosan kivágom a húsukat, és a maradékot kiskanállal kikapargatom. A töltésig mélyhűtőbe teszem a citromokat egy tálcára. (A húsukat most nem tudjuk felhasználni a sorbet-hoz, mert nem tiszta lé, ezért érdemes mondjuk eltenni limonádé alapnak :)

Ha kihűlt a sorbet alapja, akkor fagyigépbe teszem, és krémesre dolgoztatom. Akkor jó, ha kinézetre olyan, mint egy citromfagyi, nem kásás, és nem átlátszó. Ha kész, 1-2 órára a mélyhűtőbe teszem, majd ha kellően hideg, és a citromok is megfagytak, akkor meg lehet tölteni egy nyomózsák segítségével.

Mivel ez egy profi recept, így tartalmaz olyan hozzávalókat, amik cukrászati nagykerekből szerezhetőek be: A stabilizátor egy természetes anyag, ami ahhoz szükséges, hogy krémes állaga legyen, sokáig eltarthassuk a hűtőben, és a mélyhűtéskor se fagyjon kőkeményre. Ha nincs otthon, akkor vízben oldott zselatinlappal is helyettesíthetjük (ezt a Bűvös szakácson ajánlották, ehhez a mennyiséghez 2 lapot hideg vízbe áztatunk, kicsavarunk, majd feloldjuk a meleg folyadékban.). Glükózpor patikákban vagy cukrászati boltokban beszerezhető.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések