Cukrász tanfolyam 2.hét - Kenyerek - és egy hamburger zsömle recept

A héten kenyereket és péksütiket csinálgattunk, úgyhogy párszor szénhidrát mérgezést kaptunk a sok kóstolgatástól, és a rengeteg megsütött és megenni való isteni bagettől, croissant-tól, brióstól, olívás kenyértől, stb.
Íme a hét összes alkotása:


Mivel sajnos sok eléggé bonyolult, vagy kell hozzá valamilyen extra hozzávaló, így a legegyszerűbbet, a hamburgernek való zsömle recepjét osztom meg Veletek. Lehet zsömlének formázni, vagy a kis golyókat kenyérformába téve kalács-szerű kenyérnek is isteni. Szeletelve, puha sós vajjal... hmmmm... :)
Hamburger zsömle

500g búzaliszt BL55
500g BL65 liszt (ha nincs, készülhet az egész BL55-tel, vagy esetleg hogy könnyebb legyen, egy rész -kb 300-400g- lehet réteslisztből, ez ízlés kérdése)
550g hideg víz
20g só
30g cukor
30g friss élesztő
30g tejpor
100g vaj
Szezámmag a tetejére

A tejport és a vizet összekeverem. A hozzávalókat a vaj kivételével a robotgép táljába teszem, és a legkisebb sebességen 3percig, majd a közepesen 10 percig dolgoztatom. (Lehet persze kézzel, is, azonban úgy kicsit nehezebb, intenzíven kell gyúrni, vigyázva, hogy ne melegítsük fel a kezünkkel nagyon a tésztát.)
Ha a tészta már jó állagú (ezt onnan tudom ellenőrizni, hogy kiveszek egy darabot, és széthúzom, mint a pizzát vagy a lángost. Ha nem szakad könnyen, és elasztikus, akkor már jó), akkor 2-3 részletben hozzádolgoztatom a robotgéppel a hideg, kockázott vajat, míg el nem tűnik a tésztában.
Meleg helyen 1,5 órát kelesztem.
75 vagy 100g-os darabokat mérek a tésztából (attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb bucikat szeretnék), és kézzel golyókat formázok belőle a munkalapon. A tetejüket egy tiszta, vizes konyharuhára nyomom, és ezután szezámmagba forgatom a bucik tetejét.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakolom őket, rájuk teszek egy másik sütőpapírt, és egy nehéz tepsit, hogy zsemle formájúra keljenek, és így kicsit laposabbak lesznek. (Ha valaki a magas bucit szereti, persze kihagyhatja ezt a lépést.) Tepsivel a tetejükön 1óra 15 percig kelesztem.

Előmelegítem a sütőt 230 fokra úgy, hogy alulra teszek egy tepsit, amibe majd ha forró, kis vizet locsolok, hogy gőz keletkezzen. Ha megkeltek a zsömlék, és meleg a sütő is, 15 perc alatt aranybarnára sütöm őket.

Jó sok készült, így csaphattunk egy hamburgerezős estét is a héten:)


Ígérem, hogy összeszedem a jegyzeteimet, és leírom a croissant/pain au chocolat receptjét is, mert bár hosszú a folyamat, de az eredmény semmihez sem hasonlítható! :)

És ha már Július 14-e van, a franciák nemzeti ünnepe, és itt töltöm náluk:
Bon Bastille Jour!;) 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések