Tarte, Éclair, Mille Feuille... a heti francia sütilecke;)

Ezen a héten a cukrász tanfolyamon az Alaptészták volt a téma, így sokféle süteményt sütöttünk a klasszikus francia tészta alapokkal.

Készült többféle Eclair fánk, St. Honoré, Réligieuse -ezek alapja egy képviselőfánk alaphoz hasonló tészta, különféle ízesítésű, finom főzött krémekkel töltve, és fondanttal leöntve.
Íme egy klasszikus éclair (ekler) fánk, vaníliás cukrászkrémmel töltve, és cukorfontanttal díszítve, és egy hagyományos "Réligieuse" -kis fánk-baba, kávés főzött krémmel, főzött fontanttal:
Sütöttünk finom gyümölcsös és csokis krémmel töltött helyes kis kerek tarte-okat -almás, körtés-mandulás, citromos, sőt még jó kis csokis-karamellás-mogyorós tarte is volt a "tananyagban". Az alapjuk egy egyszerű linzer-szerű tészta, amit vagy a töltelékkel együtt sütünk (pl. a körtés-mandulásat), vagy üresen, és ezután töltjük. A citromkrémes, sült meringue habbal, hm... verhetetlen ;)

Citrom tarte mering habbal
 
Megtanultam a külöféle leveles tészták csínját-bínját is. Az biztos, hogy rengeteg meló van vele, órákig csak nyújtom-hűtöm-nyújtom-hűtöm, van olyan, amelyiket hatszor(!)... de az eredmény abszolút megéri! :)
Leveles tésztából készült ez a hagyományos, vaníliás főzött krémmel töltött Mille-Feuille (ami szószerint ezer lapot jelent ;)):Jó húzós egy hét volt, napi 7-8 óra sütéssel, úgyhogy jó, hogy itt a hétvége! Aztán jövő héten elmerülük a csokik, bonbonok és cukorkák világában! .... ;)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések