Francia cukrász tanfolyam 5.hét - De mi az az Entremets?

Entremets - ez állt a francia cukrász tanfolyam 5.heti tematikájának főoldalán. Szóval ezt csináljuk egy hétig. Hát legyen, de az micsoda?:) Én, aki a kezdő csoportban vagyok, és eddig hobbi szinten próbálkoztam a francia sütemények világának feltérképezésével, értetlenül álltam a téma előtt.
Szerencsére nem kellett sokat várni, és hétfő reggel ki is derült, hogy mi fán is terem az Entremets. (Vagy teremnek, ha már többes szám...)
A kifejezés egy francia szóösszetétel: Entre - Között + Mets - "odatett". A főétkezések és a sajtok után, a desszertek előtt felszolgált édes fogást jelent. Utánanéztem a Wikipédián is, egészen régi kifejezés, melynek jelentése sokat változott az idők során. Ma általában az Entremets lehet kis kör alakú egy személyes desszert, egy pohár mousse, egy adag fagylalt, és a 14 cm-es kis torta is, melyben jellemzően van tészta, és valamilyen krém. Ezeknek a kis tortáknak vannak egészen bonyolult változatai, sokféle tésztával, sokféle krémmel.

Kezdetnek az egészen egyszerű és hagyományos Entremets desszertekkel ismerkedtünk, mint például ezzel a Mokka tortával:


A kis torta 14 cm-es formában készült piskótából van, amiket kávés cukorsziruppal kenegettünk, a rétegek közé, és kívülre pedig egyszerű habos vajkrémet kentünk, amit kávékivonattal ízesítettünk. A díszítés és a tálalás is teljesen hagyományos ebben az esetben.

Csináltunk igazi Feketeerdő tortát is, finom habos csokikrémmel, és szirupos Griotte (ismertebb nevén Amarena) meggyel, kis Kirsch likőrös sziruppal locsolgatva:


Az abszolút favorit viszont, ami kivételesen a Feketeerdő tortánál is nagyobb sikert aratott, az a Körtés Charlotte torta volt. A főzött Bavaroise krémet valódi körtepürével bolondítottuk meg, és a tetejére is tettünk a gyümölcsből:


Finom kis torták, egyszerűek, hagyományosak, azonban nem véletlenül maradtak még mindig a kedvencek között ma is...

A tradicionális bevezetés után azonban a java még csak most jön. Hamarosan jelentkezem! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések