Erdei gyümölcsös charlotte torta



Kértek tőlem egy kisebb tortát a hétvégére, a megkötés pedig csak annyi volt, hogy könnyű legyen, és minél gyümölcsösebb. Ezért esett a választásom erre az erdei gyümölcsökkel készült charlotte tortára. Mivel már nem nagyon találtam frissen ilyen gyümölcsöket, így fagyaszott mixből készült a krém, a tetejére pedig friss kék áfonyát pakoltam.
Készíthetjük bolti babapiskótával, de nekem most rá időm, így házilag sütöttem hozzá azt is.

Erdei gyümölcsös charlotte torta
18 cm-es tortaformához

Piskóta
5 tojás
170g kristálycukor
150g liszt

A tojásokat szétválasztom. A fehérjéket robotgéppel kemény habbá verem úgy, hogy a cukrot apránként hozzáadom. A sárgájákat spatulával hozzáforgatom óvatosan, majd apránként a lisztet is.
Egy tepsire sütőpapírt teszek, amire ceruzával 5 cm-es távolságban két vonalat húzok párhuzamosan (ezek között kell maradnunk a tészta adagolásánál). Egy másik tepsire 16 cm-es kört rajzolok ugyanígy. Mindkét papírt megfordítom, hogy ne a tollas felére nyomjam a tésztát, de lássam a vonalakat.
Nyomózsákba töltöm a piskótatésztát, és egy 14mm-es kerek nyomócsővel kiadagolom a tepsire, kb. így:


Ez lesz a torta oldala. Az aljának és a tetejének pedig csiga alakban kinyomom körbe a tésztát.

160 fokon 8-9 percig sütöm, majd rácson hűlni hagyom.

Amíg hűl a piskóta, elkészítem a krémet:

Joghurtos gyümölcsös krém

2dl habtejszín
1csomag habfixáló
3 ek. porcukor
3dl gyümölcspüré (én erdei gyümölcsöket turmixoltam le hozzá)
2dl gyümölcsjoghurt

A tejszínt a habfixálóval, és a porcukorral felverem közepesen kemény habbá. A gyümölcspürét elkeverem a joghurttal, és a zselatin fixszel, majd hozzáforgatom a tejszínhabot. Ilyenkor érdemes kóstolni, mert ha a gyümölcsök savanykásak, kellhet még hozzá porcukor. A kész krémet beteszem a hűtőbe, amíg elkészítem az alapot a tortához.

Összeállítás:
A torta falának készült babapiskóták alját levágom egyenesre úgy, hogy nagyjából 5cm magasak legyenek. Egy 18 cm-es kerek kapcsos tortaformába beleillesztem oldalra a piskótákat az egyenesre vágott felükkel lefelé - méretre igazítom, hogy pontosan kitöltse a forma öldalát. Alulra a kerek tortalapot is körbevágom, hogy pont beleilleszkedjen a forma aljába úgy, hogy az "oldalfal" már benne van.
Ebbe az alapba öntöm a krém 80 %-át, majd a másik kör lapot is ráfaragom, és beleillesztem a formába. Itt kb 1cm hely maradjon a vízszintes lap és az oldallap teteje között. A második piskótára öntöm a maradék krémet, és 1-2 órára hűtőbe teszem, hogy picit dermedjen. Ekkor gyümölcsöket pakolok a tetejére, és egy éjszakára hűtőbe teszem. Tálalás előtt veszem le a tortaforma oldalát, és szalagot kötök rá körbe. (Ez a rész persze elhagyható:))


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések