Feketeribizlis reformsüti



 Ezt a receptet egy kedves cukrász csoporttársam szuper blogján találtam (a lány orosz, így az oldal is, de hát köszi Google Translator;)), aki egy Alain Ducasse recept alapján készítette el ezeket a sütiket. A recept Ducasse azon könyvéből származik, amit egy dietetikussal együtt írt, és olyan sütiket süthetünk belőle, amik a hagyományosnál egészségesebbek. Ez a puha süti gesztenyelisztből, barna nádcukorral, fehér tönkölyliszttel készült. Délutáni teához vagy kávéhoz szuper kis nasi.
Ducasse receptjén annyit változtattam Nina tanácsára, hogy megemeltem benne a cukor mennyiségét és adtam hozzá egy pici vaníliakivonatot, mert a sok feketeribizlitől kicsit savanyú lett az eredeti. A másik változtatás az volt, hogy creme fraiche híján Cserpes 25%-os tejfölt használtam hozzá, ami szuperül bevált. A creme fraiche 30-40% zsírtartalmú szokott lenni, Cserpesék zsírosabbik tejföle pedig csak picit marad el ettől, és nem is túl savanyú, így bátran ajánlom. Vagy a házit, ha valaki hozzá tud esetleg jutni ahhoz. :)



Feketeribizlis reformsüti

100g gesztenyeliszt (ha nincs, mandula vagy mogyoróliszt is jó)
100g búzaliszt -nálam fehér tönkölybúzaliszt
180g világos barna nádcukor
50g sós vaj (ennek híján lehet sima vaj + egy csipet só)
4 tojás
1 csomag szárított élesztő
250g creme fraiche vagy zsíros tejföl
350g feketeribizli
1 tk. vaníliakivonat

A cukrot, a liszteket és az élesztőt egy keverőtálban elkeverem. A vajat mikróban megolvasztom, és a száraz hozzávalókhoz keverem. A tojásokat egyenként hozzádolgozom a masszához, majd a tejfölt is hozzákeverem. Ha sima a massza, óvatosan hozzáforgatom a feketeribizlit.
Mini muffinformát kivajazok és kilisztezek, és belehalmozom kanállal a tésztát úgy a formák háromnegyedéig.
Nálam ebből a mennyiségből 2x24db pici süti lett.
200 fokon légkeveréses sütőben 20 perc alatt megsütöm, majd rácson hagyom kihűlni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések