Körtés-mandulás tartelette

Hazajöttem.
60 nap Franciaországban, 3 remek séf, 30 új barát a Világ különböző távoli pontjairól, és nagyjából 100 francia sütemény, torta és jégkrém elkészítése... és egy diploma, amit olyan séfek írtak alá, amiről nem is mertem álmodni korábban.
Ha egy mondatban kéne összefoglalni a francia cukrász tanfolyamot, akkor ez lenne az. :)



A tanfolyam után nyaraltam kicsit, utána pedig új helyre költöztem, így kb. két hete nem volt habverő a kezemben, és már nagyon hiányzott, így most, hogy kicsit normalizálódott a helyzet a konyhában, nekiálltam a sütésnek. Csak úgy. Nosztalgiából pedig egy francia receptet készítettem, mandulakrémes körtetortát.
Alul a tarte-ok alapját képező linzertészta, rajta mandulakrém, a tetején pedig a szüleimtől kapott, a kertjükben termett körték szeletelve. Korábban csináltam már meggyes verziót, akkor azonban bolti tésztával. Most ehelyett is házit gyártottam. Eredetileg ezeket 18 cm-es formákban készítettük, azokat most viszont nem sikerült megtalálnom egyik dobozban sem, így kis tartelette-k készültek.

Körtés mandulás tartelette



Hozzávalók 6 db 10 cm-es tortácskához


Linzertészta

135g liszt
70g vaj
50g porcukor
25g tojás (kb. fél)
1 csipet só

A lisztet, a sót és a porcukrot összeszitálom. Hozzáadom a hideg kockázott vajat, és egy villával szétnyomkodom-kevergetem. A végén lehet kézzel morzsolni, de a lényeg, hogy keveset érjünk hozzá kézzel, hogy ne olvadjon meg a vaj. Ezután hozzáadom a tojást és összedolgozom, amíg egynemű massza nem lesz. Vigyázat, itt se szabad túldolgozni, csak éppenhogy, ha már egy kis gombóc, akkor folpackba csomagolom, kicsit lelapogatom, és hűtőbe teszem 1-2 órára.

Mandulakrém
100g puha vaj
100g mandulaliszt
100g világos nádcukor
2 tk. vaníliakivonat
2 tojás

A puha vajat a cukorral kézi habverővel habosra keverem. Hozzáadom a tojást és a mandulalisztet és a vaníliát, és habosra dolgozom a habverővel, vagy robotgéppel.
A kész krémet felhasználásig hűtőbe teszem.

2 db körtét meghámozok és vékony szeletekre vágok. Ez kerül majd a tetejére.

Összeállítás: A formákat kivajazom és belisztezem. A hideg tésztát jó alaposan belisztezett munkalapra teszem, és a tetejét is belisztezem. Nyújtófával kb. 3mm-esre nyújtom, rátekerem a nyújtófára, és a formára teszem, körbevágom, majd kézzel beleformázom a formába, hogy kitöltse. Megismétlem a többi formánál is. Ha közben puhulna a tészta, akkor visszateszem a mélyhűtőbe pár percre.
Ha minden formában van tészta, nyomózsákkal nyomok bele a mandulakrémből (majdnem a peremig érjen), majd a tetejére körteszeleteket pakolok.

170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 20 perc alatt világosbarnára sütöm.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések