Halloween-i csokis macaronok



Ez volt az első alkalom, hogy itthon megpróbálkoztam a macaron sütéssel. A francia tanfolyamon ugyan csináltunk néhányat, de ott profi cukrász sütőkkel, szuper alapanyagokkal, és nem utolsó sorban, árgus szakmai szemek kísérték az egész folyamatot. Itthon tartottam a mandula liszttől (liszt híján magam daráltam mandulát), a sütőtől, na meg úgy az egésztől... Nem is lettek tökéletesek - picit nagyobbakat sikerült csinálnom, mint az eredeti tervem volt, na meg valamiért sülés közben megálltak a "növésben", pedig még 1-2 mm-t kibírtam volna, ha felemelkednek. Mindenesetre nem volt kudarc, most már tudom, hogy mit kell állítanom a hőfokon legközelebb. Mert lesz legközelebb, az biztos!:)
Én a cukorszirupos verzió szerint készítettem a sütiket (olasz meringgel), legközelebb kipróbálom a francia verziót, amikor a kristálycukrot közvetlenül a tojásfehérjéhez adagoljuk. A tojásfehérjéket csak kb. 1 órát pihentettem kinn a konyhapulton, mert hirtelen jött a süthetnék, és türelmetlen voltam, de nem tudom, hogy bármit is változtatott volna-e az eredményen. Mindenesetre lehet pihentetni a fehérjéket szobahőmérsékleten tovább is, ha valakinek 1-2 nappal előbb eszébe jut... :)




Halloween-i csokis macaronok
kb 16 nagyobb darabhoz

35g víz
150g kristálycukor
100g tojásfehérje (kb 3db)
140g porcukor
140g mandulaliszt

A porcukrot átszitálom a mandulaliszttel együtt egy tálba.
A kristálycukrot és a vizet egy lábasba teszem, és közepes lángon kevergetés nélkül szirupot főzök. Amikor elérte a 110 °C-ot a szirup, elkezdem robotgéppel felverni a fehérjéket. 118 °C-nál leveszem a szirupot a tűzről, és óvatosan hozzácsorgatom a tojáshabhoz, és kemény habbá verem a cukros fehérjét. Ennél a fázisnál lehet színezni is.
Ha kemény a hab, 2-3 részletben a mandulás porcukorral összeforgatom. Fontos hogy jól eldolgozzuk, nem kell félteni a habot, hogy összeesik. Akkor jó a tészta, ha nem túl folyékony, de könnyű kinyomni a nyomózsákból. Nyomózsákkal szilikonos sütőlapra nyomok 50ft-os nagyságú köröket egymástól 4-5 cm-re, hogy ne érjenek össze. 2-3x a munkalaphoz csapom a tepsit, hogy ne maradjanak légbuborékok a tésztában, majd szobahőmérsékleten 30-40 percet pihentetem.
150 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 12 perc alatt megsülnek. Kivétel után a sütőlapon hagyom kihűlni.

Csokis töltelék
15dkg étcsokoládé
1,5dl habtejszín
A tejszínt felforralom, majd hozzáadom a kockára darabolt étcsokit. Jól elkeverem olvadásig, majd hagyom kihűlni. Nyomózsákkal a kihűlt krémet a kihűlt macaronok közé töltöm.


A tetejére díszítésként fekete ételfestékkel színezett cukormázat csináltam, és azzal rajzoltam rá a mintákat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések