New Yorkos mogyoróvajas-csokitorta

 
Idén szeptemberben a testvéremmel voltunk egy hetet New Yorkban, ami mindkettőnknek rögtön a kedvence lett, így jött az ötlet, hogy egy New York témájú tortát sütök neki a szülinapjára. És ha már az amerikai nagyváros lett a téma, egy amerikai receptet használtam hozzá. Nagyon szereti a mogyoróvajat, így esett a választásom erre a mogyoróvajas csokis tortára. Kicsit féltem tőle, mert a tésztája közel sem volt hagyományos, de mindenkinek nagyon ízlett! Nem túl tömény, nem túl édes, nagyon jó kis recept, jó szívvel ajánlom, és fordítom le Nektek! :)
A hozzávalókat 1/3-dal csökkentettem, mert az én tortám csak 20 cm-es volt, de ha valaki 24-26 cm-eset süt, akkor ezeket a mennyiségeket használja nyugodtan.

Mogyoróvajas csokitorta
Hozzávalók egy 24-26cm-es tortához

Mogyoróvajas tortalap
310g liszt
1 púpos tk. sütőpor
1 púpos tk. szódabikarbóna
0,5 tk. só
140g szobahőmérsékletű vaj
125 g mogyoróvaj
450g barna cukor
4 tojás

250ml író

A sütőt előmelegítem 170 fokra.
A lisztet a sóval, a szódabikarbónával és a sütőporral összeszitálom.
A puha vajat robotgéppel elkezdem habosra dolgozni, majd fél perc után hozzáadom a cukrot, majd így dolgoztatom a gépet 2 percig. Ezután egyesével lassan hozzáadagolom a tojásokat, végül a mogyoróvajat, és addig habosítom, míg egynemű nem lesz a massza. A végefelé leállítom és spatulával leszedegetem a mixer oldalára tapadt masszát, hogy az se menjen kárba. Lassú fokozatra állítom, és 2-3 részletben felváltva hozzáadagolom a lisztet és az írót úgy, hogy a liszttel kezdem, és azzal is fejezem be.
A kész masszát kivajazott-lisztezett formába öntöm, és a forró sütőbe tolom.
Ennek a tésztának az átlagnál hosszabb sütési időre van szüksége, így nálam kb 50 perc volt, míg teljesen átsült. Ha pirulna a teteje, vegyük vissza a hőmérsékletet 160 fokra.
A kész tortalapot a formából kivéve sütőrácson hagyom kihűlni.

Mogyoróvajas csokikrém
20dkg étcsoki
5dkg barnacukor
2dl habtejszín
Ízlés szerint 1-2 evőkanál mogyoróvaj

A tejszín a cukorral együtt felforralom, majd hozzáadom az aprított csokit, és kézi habverővel simára keverem. Végül hozzáadom a mogyoróvajat, és hagyom kihűlni. A kihűlt krémet robotgéppel kissé habosra felverem.

A kihűlt tortalapot 3 részbe vágom, és a rétegek közé elosztom a csokikrémet.
Mivel én fondanttal vontam be, kívülre csináltam vaj-porcukor-mogyoróvaj keverékéből krémet, és ezt kentem kívülre "ragasztónak". Bevonóként Unidec fondant bevonót használtam, amit gél állagú festékkel színeztem.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések