Édes narancslekvár - karácsonyi ajándék a konyhából

Évekkel ezelőtt hirtelen felindulásból készítettem angol típusú -narancshéjból készült- lekvárt karácsonykor, de őszintén szólva nekem nem jött be. Ez a változat sokkal lágyabb, friss narancs-ízű, és a pici narancshéj csak jót tesz neki. Elég pepecs munka, kb. 4 órán keresztül filéztem a narancs gerezdeket, de teljesen megérte. Idén a családtagok és barátok ezt kapják tőlem a konyhából.



Narancslekvár 
(Kb. 10 db 2db-es üveghez)

Narancs -pucolás és filézés után 2kg (kb. 7 kg egész narancsból) + 4 bio narancs héja a fehér rész nélkül
Dzsemfix - ehhez a mennyiséghez két csomag a 4:1-es fajtából (Én Haas-t használtam)
40 dkg nádcukor
2 kis rúd fahéj
1 vaníliarúd kikapart magjai

A narancsot késsel megpucolom úgy, hogy a fehér részt is levágom róla, majd a gerezdekről levágom az oldalsó fehér héjat is. A műveletet egy tál fölött végzem, hogy a leve is belefolyjon. Minél jobban sikerül a filézés, annál szebb-darabosabb lesz a lekvárunk.
4 db bio narancs héját óvatosan levágom, hogy ne kerüljön bele a keserű, fehér rész, és apró csíkokra vágom.
A héjakat a narancshússal egy lábasba teszem a dzsemfixszel és a fűszerekkel, felforralom óvatosan, majd megy bele a cukor, és ezzel is összerottyantom. Kiveszem a fahéjakat, és alaposan kimosott üvegekbe töltöm a kész lekvárt. Gyorsan lezárom, és pár percre fejre fordítom őket.
Meleg takaróba tekerem az üvegeket, és hagyom jó lassan kihűlni.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések