Speculoos belga fűszeres keksz

A Speculoos egy belga fűszeres keksz, ami kicsit hasonlít a mi mézeskalácsunkhoz, azzal a kivétellel, hogy egy csepp méz sincs benne, viszont jó sok vaj és fűszer kerül bele. Hagyományosan mintákat pecsételnek rá, én azonban megfelelő eszköz híján téglalap alakúakra vágtam, és késsel vagdostam be a tetejét díszítésképp, valamint egy tepsinyi tésztát karácsonyi mintásra szúrtam ki. Nem puha, hanem egy ropogós keksz féle, de nagyon finom a fűszerekkel! :)


 
Speculoos fűszeres keksz
 
110 g vaj  
100 g barna nádcukor
25 g kristálycukor
1 db tojássárgája
20 ml tej (2,8%-os)
110 g búzaliszt (BL55)
2 g sütőpor
2 teáskanál őrölt fahéj
1 csipet őrölt szerecsendió
1 csipet őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
 
A sütőt előmelegítem 160 C fokra. A lisztet a sütőporral és a fűszerekkel elkeverem.
A puha vajat a kétféle cukorral robotgéppel habosra keverek, majd hozzáadom a tojás sárgáját és a tejet, és ezekkel is eldolgozom. Fakanál segítségével hozzákeverem a lisztes keveréket a vajashoz, majd kézzel gyorsan egyneművé gyúrom a masszát. Folpackba csomagolom, kicsit lelapogatom, és 15 percre hűtőbe teszem a tésztát. A hűtőből kivéve lisztezett munkalapon 3-4 mm vékony téglalappá nyújtom a tésztát, majd egy késsel, vagy kiszúrókkal kivágom. A kész formákat egy sütőpapírral leterített tepsire pakolom, és 15 percre hűtőbe teszem. (Jobb esetben mélyhűtőbe, hogy jobban keményedjen.) A téglalap alakúra vágott tészták tetejét késsel mintázom, majd a forró sütőben 15 perc alatt 160 C-on megsütöm. Rácson hagyom kihűlni a sütiket. 
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések