Szilveszteri pezsgős cupcake



Az év utolsó estéjére egy különleges, pezsgővel ízesített, töltött cupcake-kel készültem: a cupcake tésztájába is került némi száraz pezsgő, a közepébe pedig főzött vaníliás krémet töltöttem, amit szintén megbolondítottam egy kevés itallal. A tetejére az eredeti recept szerint pezsgős vajkrém került, én azonban nem vagyok nagy rajongója a cukros vajkrémnek, így én egy csillagcsöves zsákkal cukros tojásfehérjés meringet nyomtam rá, amit sütőben rászárítottam a sütikre.
A megadott mennyiség kb 16 cupcake-re elegendő.



Pezsgős-vaníliás cupcake

Hozzávalók a tésztához:
110 g puha vaj
20 dkg kristálycukor
2 tojás
Fél vaníliarúd kikapart magjai
220 g liszt
0,5 tk. szódabikarbóna
0,5 tk. sütőpor
1/4 tk. só
115g tejföl (12%-os)
125ml pezsgő

A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A puha vajat a cukorral habosra keverem, majd egyesével hozzádolgozom a tojásokat, majd a vaníliát.
A lisztet sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval elkeverem, és egy pohárban összekeverem a tejfölt a pezsgővel. A lisztet és a pezsgős tejfölt apránként, felváltva hozzákeverem a vajas keverékhez úgy, hogy a liszttel kezdem és fejezem be.
Muffinpapírral bélelt muffintepsibe adagolom a tésztát egy fagyiskanál segítségével (félig kb.)
kb. 20 perc alatt megsütöm, majd hagyom kihűlni.

Hozzávalók a krémhez:
120 ml habtejszín
120 ml pezsgő
2 ek. keményítő
5 ek. kristálycukor
1 egész tojás
2 tojás sárgája
Fél vaníliarúd kikapart magjai

Egy közepes tálban kézi habverővel eldolgozom a tejszín felét a keményítővel, majd a tojásokkal.
Egy kis lábasban összeforralom a pezsgőt, a tejszín másik felét és a cukrot, a vaníliával. Amint felforrt, leveszem a tűzről, majd nagyon óvatosan, kézi habverővel, apránként hozzákeverem a tojásos keverékhez. Visszateszem kis láng fölé, és folyamatos keverés mellett besűrítem a krémet.
Hagyom kihűlni.


Hozzávalók a habhoz:
4 tojás fehérje
24 dkg cukor

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.



Összeállítás:
A kihűlt muffinok közepét kivájom, és egy nyomózsákkal megtöltöm a krémmel. A tetejére csillagcsöves zsákból rányomom a tojáshabot, majd 100 fokos sütőben 10-15 perc alatt megszárítom a habot a tetején.


Muffinkapszlik, díszítőcsövek, habzsák és a gyöngycukrok a Sütisdobozból beszerezhetőek! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések