Virágos torták, és a Feketeerdő torta receptje

Ismét tortadömping volt a hétvégén, nagyjából le se kapcsoltam a sütőt, csak sültek a piskóták, és készültek a díszítések. Három tortát kellett sütnöm, három különböző alkalomra, ebből ebben a bejegyzésben jöjjön kettő, a harmadiknak külön posztot szánok:



Az első torta egy korábbi mintájára díszített sárga, apró virágos torta feketeerdő krémmel, és csokis piskótával. A recept a korábbi, annyi változtatással, hogy a piskótán könnyítettem, és kevesebb liszttel készült, a az iskolai tankönyv alapján.. :) (Recept a képek alatt lesz)


A második tortát esküvői ajándéknak szánták, a kivitelezést pedig teljesen rámbízták. Mivel nem ismerem az ifjú párt, nem kísérleteztem extrém díszítésekkel, hanem egy hagyományos, vörös marcipán rózsákkal díszített, szintén feketeerdő tortát sütöttem nekik.Sárgára színezett fondantból formáztam rá két karikagyűrűt is, ezeket csillogó porral át is kentem, az arany-hatásért. :)

És akkor jöjjön a  
Könnyű kakaós piskóta receptje:
Egy 20cm-es formához -kb. 12 szelet:
6 tojás
9dkg liszt
3 dkg holland kakaópor (minél magasabb kakaótartalommal)
12 dkg kristálycukor

A tojásokat kettéválasztom. A sárgájákat a cukor 1/3-ával jó habosra felverem, majd a fehérjéket is a cukor maradék részével közepesen keményre verem robotgéppel. (Nem szabad túl keményre, kb. tejföl sűrűségűre). A fehérjékhez forgatom a sárgájás habot, majd hozzászitálom a kakaós lisztet.
Sütőpapírral bélelt formába öntöm a habot, elsimítom egy spatulával, majd 160 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütöm. (Nálam légkeveréssel, de anélkül is működik).
Ha megsült, kiveszem a sütőből, pár percet hagyom a formában, majd kicsit becukrozom a tetejét, és leborítom egy sütőpapírra, és hagyom teljesen kihűlni.

A krém a következőképp készül nálam:
Egy 6 tojásos piskótához való krém:
- 1 üveg meggybefőtt
- 1 csomag bourbon vaníliás pudingpor
- 4 ek cukor
- Meggylé
- 3 dl tejszín
- 1 cs habfixáló
- 3-5 ek porcukor

A meggybefőtt levél leöntöm, kimérem mennyi. Felhígítom meggylével vagy vízzel, hogy fél liter legyen. Ha friss meggyből csináljuk, akkor fél liter meggylé mehet bele. Ez lesz a puding alapja a tej helyett, így főzök pudingot a cukorral a hagyományos módon. A kész pudingba teszem a meggyszemeket. Hagyom kihűlni.
Közben a tejszínt felverjem a habfixálóval és a porcukorral.

3 részre vágom a piskótát, minden rétegre megy egy adag pudingos krém, kicsit hagyom dermedni, majd rá egy adag tejszínhab.

Kívül sima vajas cukros krémmel vonom be a tortát, ami a fondant bevonás előtt legalább egy fél napot áll a hűtőben. Így megdermed rajta a krém és könnyebb bevonni.

A marcipán és fondant, valamint az ételszínezők a Sütisdobozból beszerezhetőek! :)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések