Angel food cupcake - az angyali sütemény



Rég készítettem cupcake-et, így most sort kerítettem rá: ez került a családi asztalra a vasárnapi ebéd után. Egy ideje már szemeztem ezzel az amerikai recepttel, ilyen névvel muszáj volt kipróbálni! :) Az eredmény egy könnyű, csak tojásfehérjével készült, hófehér tészta kevés liszttel és porcukorral, valamint egy tejszínhabos vaníliakrém, friss eper szeletekkel. Készülhet egyszerűen tejszínhabbal is, nekem ez a változat jobban bejött. Érdekessége még, hogy borkősav kell a fehérjébe, ezzel kell felverni a habot, amitől egészen egyedi textúrát kapunk, és picit citromos ízt. Amin legközelebb javítani kell, hogy nem nőttek meg, mint a sütőportól, hanem picik maradtak nekem, így próbaképp egy csipet sütőport is fogok tenni a lisztbe, hátha úgy könnyítek még rajta.

Angel food cupcake 

Hozzávalók 12 darabhoz
4 tojás fehérje -szobahőmérsékletű
40g porcukor
40g liszt
Fél teáskanál borkősav
Fél tk. vaníliakivonat
Kis csipet só
75g kristálycukor

A porcukrot a liszttel (és opcionálisan egy kis tk. sütőporral) háromszor átszitálom.
A fehérjéket a borkősavval, a vaníliával és a sóval egy tálba teszem, és a cukor folymatos adagolásával közepesen kemény habbá verem, majd több részletben hozzáforgatom a porcukros lisztet. Kapszlikkal bélelt muffintepsibe kanalazom a tésztát (3/4-ig töltse ki a formát), majd 175 fokos sütőben 15 perc alatt világosbarnára sütöm.

A krémhez:

2dl tejszín
2dl vaníliapuding
1 csomag habfixáló (vagy zselatin)
1-2 ek. porcukor ízlés szerint

A tejszínt a habfixálóval és a porcukorral kemény habbá verem, majd hozzádolgozom a pudingot. 20-30percre hűtőbe teszem, majd nyomózsákból a sütik tetejére adagolom.

Szeletelt eperrel díszítem a tetejét.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések