Málnás és mangós macaronok + egy maradékmentő torta


Egyik nap nagyon "rámjött" a süthetnék, ezért nekiálltam macaronokat készíteni, rögtön két ízben is. Rózsaszín málnás, és narancssárga mangós ízűeket készítettem. A krémet eléggé elszámoltam, mert a betöltés után tudatosult, hogy több mint a fele megmaradt a krémnek, így gyorsan ki kellett valamit találni, hogy ne vesszen kárba. Sütöttem egy 5-tojásos piskótát, három részbe vágtam, és betöltöttem a maradék mangós és málnás töltelékkel. A tetejére tejszínhabot és színes cukorkákat tettem, és elküldtem a rokonságnak, így nem "kellett" nekem felfalni az egészet... :)


A macaronok tésztáját a nálam szokásos módon készítettem, de leírom a receptet, mert rég szerepelt az oldalon:

Macaron
kb. 20-25db

35g víz
150g kristálycukor
100g tojásfehérje (kb 3db)
140g porcukor
140g mandulaliszt

A porcukrot átszitálom a mandulaliszttel együtt egy tálba.
A kristálycukrot és a vizet egy lábasba teszem, és közepes lángon kevergetés nélkül szirupot főzök. Amikor elérte a 110 °C-ot a szirup, elkezdem robotgéppel felverni a fehérjéket. 118 °C-nál leveszem a szirupot a tűzről, és óvatosan hozzácsorgatom a tojáshabhoz, és kemény habbá verem a cukros fehérjét. Ennél a fázisnál lehet színezni is.
Ha kemény a hab, 2-3 részletben a mandulás porcukorral összeforgatom. Fontos hogy jól eldolgozzuk, nem kell félteni a habot, hogy összeesik. Akkor jó a tészta, ha nem túl folyékony, nem folyik ki a zsákból magától, de könnyű kinyomni a nyomózsákból. Nyomózsákkal szilikonos sütőlapra nyomok 20ft-os nagyságú köröket egymástól 4-5 cm-re, hogy ne érjenek össze. 2-3x a munkalaphoz csapom a tepsit, hogy ne maradjanak légbuborékok a tésztában, majd szobahőmérsékleten 30-40 percet pihentetem.
150 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 12 perc alatt megsülnek. Kivétel után a sütőlapon hagyom kihűlni.

Málnás és mangós töltelék

25dkg fehércsokoládé
2dl habtejszín
4 lapzselatin
A tejszínt felforralom, majd hozzáadom a kockára darabolt csokit. Jól elkeverem olvadásig, majd hagyom kihűlni. A zselatint vízbe áztatom 10percre, kinyomkodom, és hozzákeverem a forró tejszínes csokihoz. 
Kettéosztom a krémet, az egyik felébe 0,5dl málnapürét (1marék málna turmixolva és átpasszírozva), a másikba 0,5dl mangópürét keverek (1mangó turmixolva).
Hagyom kihűlni, majd a kihűlt macaronlapocskák közé töltöm egy habzsák és kerek kinyomócső segítségével. 
Összeragasztom őket, és 1 éjszakára dobozban hűtőbe teszem. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések